Renoveringsblogg

Vilka olika hantverkaryrken finns det?

Vilka olika hantverkaryrken finns det?

hantverkare är ett brett begrepp – det kan vara alltifrån snickare till hovslagare och säkert finn en del personer som funderar på vilka olika hantverkaryrken som egentligen finns. Kanske lockas du av hantverkarbranschen och vill utbilda dig – men inte vet till vad? Det finns som sagt en hel del att välja med – nedan kan du läsa mer om några av dom vanligaste och lite mer om vad dom innebär, hur mycket man tjänar och så vidare därefter kan du även besöka denna blogg om olika hantverkaryrken.

Snickare

Av alla olika hantverkaryrken är nog snickare det första många tänker på. Att arbeta som snickare är bara det väldigt brett, då det kan handla om alltifrån att sätta upp lister i en lägenhet till att bygga ett helt nytt hus från grunden. Exakt vilka arbetsuppgifter man har beror lite på vilken typ av firma man arbetar för, eller kanske driver själv för den delen. En del tar på sig allt möjligt medan andra valt att begränsa och specificera sig.

Lönen för en snickare ligger i snitt kring ca 30 000 kronor i månaden.

Målare

Nummer två på listan blir målare – en yrkesgrupp som ofta samarbetar med snickare. Även målare kan ha varierande arbeten beroende på vad man väljer att ta på sig – från att måla väggar inomhus till att måla fasader utomhus. En målare är ett av dom olika hantverkaryrken där man dock har betydligt mer att göra än vad många tror, bland annat går en stor del av arbetstiden åt till förarbete, som bland annat innebär följande:

  • Spackling
  • Slipning
  • Rengöring

Att tro att en målare enbart behöver en pensel och en färgburk är alltså fel. Snittlönen ligger runt ca 32 000 kronor per månad.

Elektriker

En tredje ganska välkänd inom olika hantverkaryrken är elektrikern. Även denne har ofta nära samarbeten med snickare, speciellt på större byggen. Det är vanligt att man behöver synka sina arbeten med varandra för att bygget ska flyta på men bra att veta är att det finns olika typer av elektriker. Man kan jobba med installationer hemma hos privatpersoner och företag lika väl som att man kan vara elektriker på en industri eller likande. Lönen ligger oavsett kring ca 32 000 kronor i månaden.

Ytterligare olika hantverkaryrken

Det finns många fler hantverkaryrken än dom ovan nämnda att välja bland för den som är intresserad och det finns många bra beskrivningar och texter att hitta på nätet. För den som funderar på att utbilda sig kan det vara klokt att kolla på efterfrågan inom olika hantverkaryrken, för att inte råka utbilda sig till något som kanske inte behövs.