Renoveringsblogg

Verkstaden fixar en plåtskada oavsett omfattning

Verkstaden fixar en plåtskada oavsett omfattning

Plåten på din bil kan utsättas från skador som varierar i allvarlighetsgrad. Det kan till exempel röra sig om en mindre repa eller buckla till att en stor del av karossen behöver bytas ut. Därför kan även kostnaden för arbetet variera ganska kraftigt. När du kontaktar en verkstad som fixar en plåtskada åt dig kan du därför få betala allt från några hundralappar till flera tusenlappar eller mer än så. Allt beror helt enkelt på vem du anlitar och hur omfattande skadan är.

Oavsett vilket är det viktigt att inse att din bil kan komma att skadas när som helst och var som helst. De verkstäder som specialiserar sig på att åtgärda plåtskador kan bland annat utföra reparationer på:

 • Stötfångaren fram eller bak
 • Dörrar
 • Andra delar av karossen

Skadorna kan vara mer eller mindre omfattande och variera från små parkeringsskador till stora bucklor. Så det spelar mindre roll om du har råkat skada plåten på din bil i samband med att du har parkerat eller om du har varit med om en mer allvarlig olycka. Alla slags plåtskador kan repareras, och i värsta fall kan bildelarna helt sonika bytas ut. Det enda som du behöver känna till är alltså att kostnaden vanligtvis blir högre ju mer omfattande reparationer som krävs.

Faktorer som påverkar priset när verkstaden fixar en plåtskada

Om du har drabbats av en skada i plåten på din bil kan du med fördel ta in offerter på reparationen. Redan på förhand bör du dock vara medveten om att det finns flera faktorer som påverkar priset. När verkstaden fixar en plåtskada sätts priset på reparationen individuellt utifrån en rad olika faktorer, såsom dessa:

 • Bilmodell
  I regel kostar det mer att reparera nyare och ovanligare bilmodeller än äldre och vanligare sådana.
 • Vilken typ av plåtskada det rör sig om
  Omfattande skador kostar förstås mer att reparera än lindrigare skador i plåten.
 • Verkstad
  Priset för arbetskostnad, tillgängliga delar och andra faktorer påverkar priset. Därför varierar prisbilden en aning beroende på hos vilken verkstad du lämnar in bilen.
 • Följdkonsekvenser
  I framför allt nyare bilar sitter det en massa sensorer som i vissa fall kan skadas till följd av plåtskador. Ju fler sådana som har “hamnat i kläm” av skadan, desto dyrare blir reparationen.