Renoveringsblogg

Välja och anlita en bygglovskonsult för bygglovsritningar

Välja och anlita en bygglovskonsult för bygglovsritningar

Att anlita en bygglovskonsult för att ta fram bygglovsritningar, samt hjälpa till med ansökningsprocessen för bygglov, har flera fördelar. Vilken hjälp kan man förvänta sig? Vad finns det för fördelar? Vad bör man tänka på i val av konsult?

När en ombyggnation, nybyggnation eller tillbyggnation sker behövs i regel bygglov. Är det en mindre ombyggnation klarar de flesta att göra de skisser som kommunen vill ha i samband med att ansökan sker. Är det däremot ett lite större projekt finns en klar fördel att anlita en bygglovskonsult. Dessa konsulter är väl insatta i det regelverk som ritningarna behöver anpassas till och kan därmed hjälpa kunden att öka chansen till att få ett positivt besked.

 • Ökar chansen från början
  Den största fördelen med att anlita en bygglovskonsult är att allt blir korrekt från början. Med kunskap om byggnadstekniska frågor kan de skapa ett bygglov som en privatperson sällan själv kan skapa.
 • Undviker onödiga extra kostnader
  Om en bygglovsansökan skickas in ofullständig är risken att kommunen behöver ta ut en extraavgift. Det är därmed en avgift som undviks om man väljer att anlita en bygglovskonsult.

Att anlita en bygglovskonsult – Jämföra!

Några saker att tänka på, vid jämförelse av konsult, är följande:

 • Priset
  Det finns relativt stora summor att spara på att ta in offert från flera konsulter. Detta inte minst eftersom de kan ha olika inriktningar och mallar att utgå ifrån.
 • Beviljade bygglov
  Anger företaget hur många av de ansökningar de hjälpt till med som resulterat i bygglov? Det finns flera företag med över 95 % godkända ansökningar.
 • Bygglovsgaranti
  Bygglovsgaranti innebär att kunden enbart betalar avgift för arbetet som utförs i det fall som verkligen bygglov blir beviljat av kommunen. I det fall som kommunen ger ett nekande svar kommer alltså inte heller kunden behöva betala något.
 • Goda referenser
  Det bästa är att få referenser från vänner och bekanta. Personer som tidigare valt att anlita en bygglovskonsult och varit nöjd med både bemötande och resultat.
 • Region
  En del bygglovskonsulter arbetar enbart i vissa delar av landet. Andra jobbar helt digitalt och kan därmed ta uppdrag över hela landet. Själva arbetet kan visserligen utföras på distans men för kunden kan det vara en trygghet att kunna träffas ”öga mot öga”.