Renoveringsblogg

Snabbfakta om golvslipning

Snabbfakta om golvslipning

Slipa golvet eller byta det? Vad är ytbehandling? Vad innebär golvslipning? Här presenteras snabbfakta inom området.

Slipa är bättre för miljö och plånbok

Att välja golvslipning, istället för att byta golvet, har två tydliga fördelar.

  • Bättre för miljön

Att renovera är nästan alltid bättre än att bygga nytt och byta ut. Tillverkningsindustrin och transportindustrin skulle släppa ut mindre avgaser om en omväxling genomfördes till mer renovering i samhället.

  • Bättre för ekonomin

Det är betydligt billigare med slipning än med ett byte av golvet. Detta både gällande material- och arbetskostnad.

Träslag avgör känslighet

Hur lätt det uppstår missfärgningar, fläckar och repor i golvet beror både på egenskaperna i det träslag som golvet är tillverkat av samt underhåll av golvet. Vid fläckar ska exempelvis aldrig starka rengöringsmedel användas. I regel räcker vatten och lite såpa.

Beroende på vilket träslag, och vilken ytbehandling som använts, kan alltså golvslipning behöva ske med olika långt intervall.

Trä och ytbehandling påverkar karaktär

Att träslag påverkar golvets karaktär är självklart. Men även val av ytbehandling gör stor skillnad. Här finns exempelvis olja, lack och vax. Vilken typ av ytbehandling som bör användas beror både på träslag, önskemål om karaktär och behov av hållbarhet. Det bästa är att fråga en expert inom golvslipning och få råd om vilket ytbehandling som ska användas.

Golvslipning kan ske olika många gånger

Beroende på golv kan golvslipning ske olika många gånger. Ett exempel är att lamellparkett generellt inte bör slipas mer än tre gånger. Är det däremot ett golv av massivt trä kan golvslipning ske 4 eller 5 gånger. Antalet gånger som slipning kan ske beror självklart på golvets karaktär och tjocklek. De riktigt gamla golven är mycket tjocka vilket innebär att slipning kan ske ytterligare gånger.

ROT-avdraget minskar kostnaden med 30 %

ROT-avdraget innebär att 30 % av den totala arbetskostnaden kan dras av. Företaget som utför arbteet sköter allt gällande administration av avdraget. Det som kunden behöver göra är däremot att ange personnummer samt fastighetsnummer. Dessutom bör personen först kontrollera på Skatteverket hur stor summa som redan använts för ROT under det året. Det kontrolleras enklast genom att inloggning sker på Skatteverkets webbplats och att sedan sidan om ROT/RUT besöks.

Det får aldrig göras avdrag för material. Men vid en golvslipning är det nästan enbart arbetskostnad som uppstår.