Renoveringsblogg

Rökgenerator i ett hemlarm

Rökgenerator i ett hemlarm

Man kan inte stjäla det man inte kan se. Så marknadsför ett svenskt larmbolag sin rökgenerator som kan läggas till som en del i ett hemlarm. När generatorn aktiveras fylls rummet med tät (och ofarlig) rök som gör det svårt – för att inte säga omöjligt – för tjuven att orientera sig.

Konsekvensen blir, i bästa fall, att tjuven söker sig ut ur huset samma väg som den kom in ifrån, utan att få med sig något värdefullt från hemmet.

Vad är egentligen en rökgenerator?

En rökgenerator – kallas också för dimgenerator – är en modul till ett hemlarm. När det aktiveras fyller den rummet den är placerad i med tjock rök. En laddning fyller ett 30 kvadratmeter stort rum på ungefär en minut.

Att ”röka ut” inbrottstjuvar är inget nytt i sig, men larmbolaget hävdar att de är först med en rökgenerator som är anpassat för ett hemlarm och för privatpersoner. Tidigare har de i huvudsak varit ganska komplicerade och omfattande system som ska täcka väldigt stora utrymmen, så som lagerlokaler eller stora kontor.

Vilka är fördelarna med att komplettera sitt hemlarm med en rökgenerator?

Det finns flera fördelar med det. Till exempel:

 • Avbryter pågående inbrott
  När tjuven inte kan se något, är inbrottet knappast särskilt lönsamt. Således är det effektivt på att avbryta pågående inbrott.
 • Minimerar skadegörelse i bostaden
  Tjuven kommer inte ha tid att göra mycket alls efter att generatorn har aktiverats. Han eller hon kommer sannolikt skynda sig ut så snabbt det är möjligt, utan att få med sig särskilt mycket av värde.
 • Ofarligt för människor och husdjur
  Enligt larmbolaget är röken dokumenterat ofarlig för människor och husdjur. Det finns alltså ingen oro att hunden, katten eller ni själva ska råka illa ut om generatorn skulle aktiveras.
 • Aktivering innebär väktarutryckning
  Efter att generatorn aktiverats skickas alltid en väktare till platsen. Väktaren kan i första hand spana efter gärningsmannen, och i andra säkra hemmet – till exempel genom att täcka för en sönderslagen fönsterruta.

Aktivering görs av operatörer

För att minska risken för falsklarm sker aktivering av operatörer som ser vad som händer i bostaden. Det här innebär att övervakningskamera också måste vara en del av ditt hemlarm. Om det går att ha rökgeneratorn i sitt hemlarm utan övervakningskameror framgår inte direkt på larmbolagets hemsida.