Renoveringsblogg

Nytt boende vid stambyte

Nytt boende vid stambyte

Ett stambyte, kallas ofta för stamrust, är ett stort ingrepp i bostaden och varken toalett eller dusch kommer kunna användas under de veckor som renovering pågår. Det många oroar sig för är om de kan bo kvar hemma eller inte. Det beror på…

De flesta byggföretag som erbjuder stambyte som tjänst genomför detta med en metod som innebär att man kan bo kvar i sin bostad under renoveringen. Men det betyder inte per automatik att man vill bo kvar. Allt beror på hur obekvämt man kan tänka sig ha det under renoveringen.

Toalett och dusch utanför

När stambytet påbörjas är första steget att rören som ska bytas friläggs. Därmed kommer hela badrummet att rivas ut och därefter inte kunna användas. För att inte de som bor i lägenheten ska behöva flytta sätts provisoriska toaletter och duschar upp i baracker på föreningens mark. Samtliga medlemmar får alltså gå hit under den tid som just deras lägenhet renoveras. Detta är första ”obekväma” punkten och något som gör att många väljer att flytta under renoveringsveckorna. Det vanligaste är att man flyttar till en vän eller släkting men det finns även de som hyr AirBnB eller vandrarhem under de 6 – 8 veckor som arbetet pågår.

Hög ljudnivå vid stambyte

Framförallt under rivningsdagarna kommer hög ljudnivå att uppstå i lägenheten. Så pass hög att det är ”omöjligt” att sova. Man får räkna med att hantverkarna jobbar ordinarie arbetstider på vardagar vilket innebär 7 – 16. Under denna tid tar de inte hänsyn till de boende utan kan borra, bila och på annat sätt skapa mycket hög ljudnivå. Även om man själv hanterar detta, eller jobbar under denna tid, så får man även ta hänsyn till husdjur. Många djur är betydligt mer ljudkänsliga än människor och lider av höga ljud och smällar. Här kan exempelvis hundar nämnas. Då ett stambyte kan innebära höga ljud, mycket damm och dörrar som öppnas behöver hunden hållas instängd i vissa rum vilket i sig inte heller är optimalt. För många husdjursägare är det alltså inte ett alternativ att bo kvar under renoveringsperioden. Frågor kring arbetstider, ljudnivå och vad man kan behöva ta hänsyn till kan ställas till styrelsen i föreningen som sedan kan vidarebefordra dessa till arbetsledaren för projektet.