Renoveringsblogg

Hur elsäkrar du ditt hem?

Hur elsäkrar du ditt hem?

Vi har tidigare gått igenom hur du kontrollerar din elcentral, elledningar, sladdar, lampor och element. Här ger vi tips på hur du kontrollerar jordfelsbrytare, uttag och utomhusel. Allt för att få ett så säkert hem som möjligt.

Testa att din jordfelsbrytare fungerar

Du bör ha en jordfelsbrytare i ditt hem som försäkring mot bränder orsakade av elfel. En jordfelsbrytare bryter strömmen om det uppstår ett jordfel. Du testar den genom att trycka på provknappen. Fungerar den inte ska du slänga den och köpa en ny. Krävs en installation ska du låta en auktoriserad elektriker i Västerås montera en ny. En jordfelsbrytare som inte är portabel får du inte byta själv. Du får heller inte byta vanliga vägguttag mot jordade. I badrum måste jordfelsbrytare finnas enligt lag. Saknar du det så kontakta en elektriker genast!

Kontrollera alla uttag

När det gäller uttag finns ett viktigt årtal att hålla redan på – 1994. Efter det året byggdes alla hus med skyddsjordade uttag. Innan det årtalet fanns undantag för rum som inte var våtrum, som alltså inte längre gäller. Är ditt hus över 30 år gammalt så behöver du kontrollera att alla uttagen säkert är jordade. Extra viktigt är det ifall ett nytt, jordat uttag finns i samma rum som ojordade uttag. Det är farligt och får enligt lag inte förekomma.

Kontrollera sedan alla dina uttag. Glappar stickkontakten? Det kan vara tecken på att uttaget är trasigt. Även trasiga höljen måste det åtgärdas. Har du barn eller djur hemma är det extra viktigt att kontrollera att uttagen inte är strömledande. Det här är elarbeten som du skulle kunna göra själv, men är du det minsta osäker bör du ringa en elektriker i Västerås.

Enligt svensk standard ska det finnas minst tre uttag i ett normalstort rum. Det är också vad många önskar idag för att kunna ladda sin dator eller mobil när man sitter vid matbordet, i soffan eller i favoritfåtöljen. Nya uttag får endast auktoriserade elektriker montera, så vill du ha fler uttag i hemmet kan det vara värt att ringa en elektriker i Västerås.

El utomhus har samma krav som el i badrum

Har du el utomhus, på din terrass eller balkong, är det viktigt att du bara ansluter belysning och elektriska apparater som är avsedda för utomhusbruk. Kom ihåg att det även gäller mobilsladdar, datorsladdar och skarvsladdar, och just här kanske familjemedlemmar måste uppmärksammas på detta. Framför allt är det viktigt att sladden inte glöms kvar utomhus över natten eftersom nattluften blir fuktigt, även om det inte skulle regna. Kontrollera även att uttagen är godkända och har jordfelsbrytare. Samma krav gäller utomhus som för badrum, tvättstuga och andra våtutrymmen inomhus.

Anlita en auktoriserad elektriker i Västerås

För alla elinstallationer är du skyldig att anlita en auktoriserad elektriker. Detta gäller inte bara för din och din familjs säkerhet. Räkna inte med att ditt försäkringsbolaget ersätter skador efter en elolycka om du inte kan visa upp kvitton på att elarbetet är gjort av ett proffs.