Renoveringsblogg

Bygga bastu är kul och lätt

Bygga bastu är kul och lätt

Att bygga bastu själv är inte svårt. Läs på om konstruktion och ventilation så är du hemma. En bastu kommer i många utföranden, var inte rädd för att testa något nytt. Efter att själva bastukonstruktionen är klar är det dags att välja aggregat. Sedan är det bara att börja basta!

Att bygga bastu är roligt eftersom det är ett relativt enkelt byggprojekt för den händiga hemmabyggaren. En bastu kan se ut på många olika sätt, bara din fantasi sätter gränserna när du planerar ditt bastubygge. Att bygga bastu förknippar många med en klassisk bastu där väggarna består av träpaneler och där det finns två till tre sittbänkar eller så kallad lavar där man kan sitta eller ligga. Men en bastu går att konstruera enligt många olika modeller. Du kanske vill ha väggar av glas så att bastun blir en del av inredningen i ett rum? Eller varför inte sätta vackra klinkers på väggarna i din bastu? Om din bastu ligger på en plats med vacker utsikt så finns det stor anledning att bygga ett fönster när du ska bygga bastu. Ett fönster med fin utsikt är guld värt när du sitter och kopplar av i bastun.

Att välja bastuaggregat

När du ska bygga bastu och är klar med själva konstruktionen så är det dags att välja bastuaggregat. Du väljer ett aggregat som är anpassat till hur stor din bastu är. Det är alltså volymen och bastuns konstruktion som avgör vilket bastuaggregat du ska ha. Du kan utgå från att 1 kilowatt värmer upp 1,3 kubikmeter av din bastu. Räkna ut hur många kubikmeter du har och anpassa sedan aggregatet därefter. Om du har mycket glas eller kakel i din bastu så kräver det ett bastuaggregat med högre effekt eftersom det är svårare att värma upp än en ”klassisk” bastu där väggarna är klädda med trä. När du ska bygga bastu så kan du göra det allra mesta själva men själva installationen av bastuaggregatet är det bäst att lämna till en behörig elektriker. En elektriker kan avgöra hur stora säkringar som behövs, samt hur vilken typ och hur mycket så kallad ledningsarea som behövs beroende på bastuaggregatets effekt.